X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Akıllı Telefonunuzun Uçak (Uçuş) Modu Nedir? Neye Yarar?

AnasayfaYazılarMobil DünyasıAkıllı Telefonunuzun Uçak (Uçuş) Mo...

Airplane Mode (Uçak Modu) tüm akıllı telefonlarda mevcut. Peki bu modda telefona neler oluyor? Daha hızlı şarj olur mu? Bluetooth çalışır mı? Alarmlardan ne haber? Kısaca cevaplamaya çalışayım.

Uçak Modu'nda ne oluyor?

Telefonunuzu uçuş moduna aldığınızda hemen birkaç değişiklik farkedersiniz. Servis sağlayıcıya ait seçenekler ortadan kalkar, telefon görüşmesi yapılamaz, internet bağlantısı kesilir.

Uçak modunun yaptığı şey, radyo frekanslarda yayın yapan tüm kanalları kapatmak. Bunun amacı da, bu sinyallerin uçağın çeşitli alıcı ve algılayıcı devrelerine parazit yapmasını önlemek. Bunun pratikte anlamı, telefon görüşmesi yapamamak, SMS gönderememek ve internet gerektiren hiçbir programı çalıştıramamak demek (WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları dahil).

Aslında teknik olarak aranmanız mümkün ama tabii ki aramaya cevap vermek için yayın yapmanız gerektiğinden arama modu çalışamıyor.

GPS işi biraz karışık. GPS'de aslında sadece uydulardan sinyal alınıyor, dışarıya birşey gönderilmiyor. Yine de pek çok telefon üreticisi, uçuş modunda GPS'i de kapatıyor. Aslında açık olsa da işe yarayacağından şüpheliyim. Bütün dünya haritasını telefona indirmek gibi garip huylarınız yoksa (harita uygulamalarının çoğunda yok), telefonunuz konumunuzu bulmak için yine internet bağlantısına ihtiyaç duyacaktır.

Benzer şekilde Bluetooth da devre dışı bırakılıyor. Elbette bu da Bluetooth ile çalışan kablosuz kulaklıklarınızın ve klavyelerinizin kullanılamayacağı anlamına geliyor. Bluetooth aslında çok düşük verici gücü ile çalışan bir sistem. Uçakların bazılarında kendi Wi-Fi sistemleri mevcut ve bu sistemler Bluetooth'a göre zaten çok daha güçlü. O nedenle, telefonunuz izin veriyorsa uyku modunda Bluetooth'u açabilirsiniz. Yine de elektronik cihazlara izin verilen zamanlarda açın elbette.

2016 yılındayız. Hala uçaklar telefonlardan etkileniyor mu?

Mobil cihazların uçaklarda kullanımı, uçakların elektronik sistemlerine ve kule ile iletişimlerine parazit yapabileceği endişesi ile 1991 yılında yasaklandı. 2013 gibi yakın tarihte uçuş modu tüm telefonlara eklendi ve uçaklar belli bir yüksekliğe çıktıktan sonra telefonun bazı fonksiyonlarının kullanılmasına olanak sağladı.

25 yıl önceki bu yasak, elbette geçen yıllarda defalarca sorgulandı. Tabii ki araştırmalar çok titizlik ile sürdürülüyor, ne de olsa onlarca, hatta yüzlerce insanın hayatı söz konusu olan. Elektronik cihaz kullanılmaması en azından yolcuların kafasının rahat olmasını sağlıyor. Ayrıca bence havayollarının da işine geliyor. 150 kişilik uçakta herkesin cep telefonu ile konuştuğunu bir düşünsenize! Uçak gibi dar ortamda bir bebek ağlamasına katlanamıyorken, herkesin bağıra çağıra telefon ile konuşması tam bir kaos ortaya çıkarır. Yine de, bugüne kadar bir mobil cihazın sebep olduğu kanıtlanmış hiçbir kaza yok, bunu da not etmek lazım.

Uçaklarda cep telefonu kullanılmasına izin verilmemesinin en önemli sebeplerinden biri, pilotlar ve kule arasındaki iletişime sesli parazit yapma ve kritik bir konuşmanın kaçırılmasına sebep olma tehlikesidir. Cep telefonunuzu bir radyonun ya da hoparlörün yanına koyduysanız çıkan gürültüyü duymuşsunuzdur. Uçaktaki 150 telefonun açık olduğunu ve durmadan baz istasyonları ile bağlantı kurmaya çalıştığını düşünün bir de. Özellikle uçak havadayken baz istasyonları uzakta kalacağı için telefonlar da verici gücünü maksimuma çıkaracaktır. Çok önemli bir parazit kaynağı olacağı kesin.

Uçuş modu başka işlere de yarar mı?

Sadece uçaktayken değil, normal kullanımda da uçuş modunun faydalı olduğu zamanlar olabilir.

Örneğin diyelim ki yanlış kişiye SMS attınız. Telefonu hemen uçuş moduna almayı deneyebilirsiniz. Şanslıysanız SMS gönderimi sekteye uğrar ve siz de SMS'i silebilirsiniz.

Telefonu şarj ederken uçak moduna alırsanız, daha hızlı şarj edebilirsiniz. Özellikle aceleniz olduğu zamanlarda işe yarayabilir. Dışarıdan aranamayacağınız için biraz da kafa dinlersiniz. Telefon ayrıca GPS ve Wi-Fi sinyali aramakla uğraşmayacağı için pil açısından biraz da buradan fayda sağlanır.

Ücretsiz oyunlar genelde can sıkıcı reklamlar gösterir, bilirsiniz. Oyunun kendisi internet bağlantısı gerektirmiyorsa uçak modunda oynayın. Reklamları gösteremeyecektir. Cihazınızı oyun oynamaları için çocuklarınıza veriyorsanız, uçak modu cebinizi de koruyabilir. Oyun içinde ödeme seçenekleri varsa, bence sadece uçak modunda oynamalarına izin verin.

Hangi uygulamalar çalışır ya da çalışmaz?

Öncelikle, alarm fonksiyonları çalışıyor. Bu nedenle, örneğin yatarken telefonu uçuş moduna alıp, elektromanyetik dalgalardan korkmadan rahatça uyuyabilirsiniz.

Takvimdeki hatırlatma fonksiyonları da sorunsuz çalışıyor. Ancak, şebeke üzerinden gelecek uyarılar (örneğin bilgisayarınızdan gelecek bir uyarı) çalışmaz.

E-posta almak ve göndermek elbette mümkün değil. Ancak gelen kutunuzdaki mesajlarınızı okuyabilir, hatta yeni e-posta da yazabilirsiniz. Tabii ki yeni yazdığınız e-posta, uçak modundan çıkana kadar giden kutusunda bekleyip, şebekeye bağlanır bağlanmaz gönderilecek. Siz yine de gidip gitmediğini kontrol edin.

Acil aramalar da maalesef çalışmayacak. Normal ya da acil bir arama yapmaya kalktığınızda, uçak modunda olduğunuzu belirten bir uyarı alacaksınız.

Hava durumu uygulamaları da internet bağlantısına ihtiyaç duyduğundan güncel hava durumu bilgisi alınamaz.

Haber siteleri vb. de internet bağlantısı gerektirdiğinden kullanılamayacak. Bu gibi durumlarda Pocket gibi bir uygulamayı tavsiye ederim. Pocket, listesine eklediğiniz web sitelerini belleğe indirerek, internet bağlantınızın olmadığı durumlarda dahi okuyabilmenize olanak veriyor.

Notlarınızı da görebilirsiniz. Ancak bu telefonun basit not uygulamaları için geçerli. OneNote, Google Keep ve benzeri uygulamalar zaman zaman internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Notların bir kısmında sorun yaşanabilir (ön belleğe alınmamışsa). Aldığınız notlar da ancak internet bağlantınız geri geldiğinde eşitlenebilecek.

Kameranız sorunsuz olarak çalışıyor olacak. Çektiğiniz resimleri iCloud, Google Drive ya da benzeri bir bulut servisine otomatik olarak kaydediyorsanız, yine internet bağlantısı sağlandığında senkronizasyon tamamlanabilecek.

iTunes, AppStore, Google Play ve benzeri ortamlar da internet olmadıkça çalışmayacak.

Telefonunuza önceden indirmiş olmanız durumunda, video izleyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Elbette YouTube ve benzerlerini unutmak gerekecek.

Siri,Google Assistant ve benzeri servisler de internet bağlantısına çok güvendikleri için, uçak modunda faydasız hale gelecekler.

Internet bağlantısına ihtiyacı olmayan oyunları da rahatlıkla oynayabilirsiniz. Tabii Pokemon Go gibi GPS'e ihtiyaç duyan ya da başlamadan önce internetten birşeyler indiren oyunlar kategori dışı.

Faydalı mı?

Aslına bakarsanız uçakta zorunluluktan kullanıyoruz zaten, bu açıdan faydalı. Bir de, kafa dinlemek istediğiniz zamanlarda da uçak modunun faydasını hissedeceksiniz bence. Bazen gerçekten telefonun ses çıkarmadan, beni rahatsız etmeden bir kenarda durmasını istiyorum. Yukarıda da belirttiğim gibi, başucunuzda telefon ile yatıyorsanız, telefonu uçuş moduna almanız sağlığınız açısından doğru karar. Nasıl olsa hala alarm çalışıyor.

Makalemizle iİlgili Görüşlerini Belirtebilirsin


Bir Sorunuz mu Var?

Sorularınızı cevaplamayı bekleyen muhteşem bir ekibimiz var.
Bize Ulaşın.