Hayatımıza yaklaşık 2015 yılında hızlı bir giriş yapan giyilebilir teknoloji ürünleri kimi insanlarda heyecan kimi insanlarda hayal kırıklığı yarattı. Eğer siz de hangi ürünlerin tam olarak giyilebilir teknolojiden sayıldığını tam olarak kestiremeyenlerdenseniz, yalnız değilsiniz. Akıllı saatlerin, fitness takipçisi bilekliklerin ve sanal gerçeklik gözlüklerinin zirve yaptığı bu dönemde hayatımıza yeni yeni giren bu cihazları birbirinden ayırt etmek pek de kolay olmuyor. Peki, giyilebilir teknoloji tam olarak ne demek, giyilebilir teknoloji ürünleri nelerdir ve bu teknolojiden ne bekleyebiliriz? Hepsini bu yazımızda açıklığa kavuşturduk.
Giyilebilir Teknoloji Nedir?
İsim size çok şey anlatıyormuş gibi gelebilir ama hikayenin tamamı bu değil. Tamam, belki giyilebilir teknoloji tam olarak giydiğiniz teknoloji demek ama asıl kastedilen, sıradan saatler, kulaklılar değil. Bunlar, akıllı sensörlere sahiptir ve bir internet bağlantısıyla veya Bluetooth aracılığıyla sizi telefonunuza bağlar. Böylece hareketli olmanızı, kilo vermenizi veya günlük yaşamınızı düzenlemenizi sağlar. Tek taşta iki hatta üç-dört kuş vurmayı amaçlayan giyilebilir teknoloji ürünleri aslında pek çok farklı kategoride karşınıza çıkabiliyor.
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Nelerdir?
1. Akıllı Saatler
Giyilebilir teknoloji örnekleri arasında ilk akla gelen herhalde akıllı saatlerdir. Bunda Apple ve Samsung gibi akıllı telefon devlerinin de payı büyük elbette. Akıllı saatler bileğe takılır ve hayatınızda küçük bir pencere işlevi görür. Bunlarla aramalara, mesajlara, e-postlara ve sosyal medya hesaplarınıza bakabilirsiniz.
2. Akıllı Bileklikler
Giyilebilir teknoloji ürünleri arasında yer alan akıllı bileklikler de biraz akıllı saatlere benziyor. Onu bileğinize takıyorsunuz, o da günlük yaşamınızı sizin için kolaylaştırıyor. İnce oluşu ve canlı renk seçenekleriyle göz yormayan şık bir görüntüsü de var.
3. Fitness Bileklikleri
Fitness bileklikleri de aslında bir tür akıllı bileklik ama bunlar sadece fitness yapanlara özel. Yukarıda bahsettiğimiz ürünler gibi ekranları da yok. Bileğinize ve kemerinize takıyorsunuz, onlar da size günde attığınız adım sayısı gibi bilgileri sunuyor.
4. Sanal Gerçeklik Gözlüğü
2016 yılının en çok ses getiren teknolojileri sanal gerçeklik ve 360 derece videolar oldu. Sanal gerçeklik gözlüğü bu teknolojilere dahil olmanızı sağlayan bir ürün. Oculus Rift gibi yeni modeller sizi dış dünyadan tamamen koparıp sanal gerçekliğin içine bırakabiliyor. Bu durumda beyniniz kendini tamamen başka bir gerçekliğin içinde sanıyor.
5. Akıllı Gözlükler
Google Glass ile birlikte adını duyduğumuz akıllı gözlükler, sanal gerçeklik gözlüğünden biraz daha önce piyasaya sürülen bir giyilebilir teknoloji ürünü ama 2016 yılı itibarıyla Sony ve Vuzix gibi markaları da bu alanda görüyoruz. Bu gözlükler sanal gerçeklik değil, kuvvetlendirilmiş gerçeklik sunuyor ve yine günlük hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlıyor.
6. Akıllı Giyim
Akıllı giyim aslında geniş bir kategori. Bunlar, elektronik cihazlar eklenerek daha ilginç hale getirilmiş kıyafetleri de, normal görünen ama ilave işlevsellik içeren kıyafetleri de kapsar. İlerleyen zamanda fitness bilekliklerin sunduğu özellikleri bu kıyafetler de sunabilir.
7. Akıllı Takılar
Bazı markalar akıllı saat mantığını takılara da uygulamaya başladı. Bu takılar, akıllı saatle normal takı arasında kalan teknoloji ürünleri. Tahmin edilebileceği üzere bu ürünler şimdilik kadınlara yönelik. Bunların işlevi, kullanıcı telefona erişemediğinde ona aramaları, mesajları veya e-postaları gizlice haber vermek.
8. İmplantlar
Distopya filmlerinde sıklıkla rastladığımız implantlar hiç de uzağımızda değil. Bu ürünlerin önemli bir özelliği, cerrahi olarak derinin altına yerleştirilmesi ve listedeki diğer ürünlerin aksine nereye giderseniz gidin taşımak zorunda olmanız.
Giyilebilir Teknoloji Sektörünün En Büyük Oyuncuları Kimler?
Giyilebilir teknolojinin yeni yeni şekillenen oyun alanında kendine isim yapmayı başarabilmiş pek çok küçük çaplı şirket olduğunu söylemek mümkün. Fitbit, Jawbone, Misfit ve Withtings gibi spor saatlere ve fitness bilekliklerine odaklanan markaları daha da niş spor alanlarına yönelen TomTom, Garmin, Polar ve Suunto takip ediyor. Söz konusu akıllı saatler olduğunda sektörün devlerini geride bırakmak pek de mümkün olmuyor; Samsung, LG, Apple, Sony ve Motorola gibi geleneksel markalar akıllı saat piyasasında alıp yürümüşe benziyor. Öte yandan sanal gerçeklik gözlükleri ve akıllı gözlükler gibi giyilebilir başlıklarda başı HTC, Google ve PlayStation çekiyor.
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Gelecek Vaat Ediyor mu?
Giyilebilir teknoloji örnekleri gitgide artarken beklentilerimizi ne kadar yükseltmemiz gerektiği de bir soru. Ortalık bir anda bilim kurgu filmlerine dönmeyecek elbette ama gelecekte eğlence ve sağlık sektörleri açısından bu ürünlerin birçok yeni işlevinin ortaya çıkacağına kesin gözle bakabiliriz.