Hayatına internet girdi gireli, insanoğlu için en can sıkıcı durumlardan biri internetsiz kalmak haline geldi. İnternetsiz kalmaktan daha can sıkıcı bir durum varsa o da yavaş internet bağlantısıyla boğuşmak zorunda kalmaktır herhalde. Bu yolla evren size kimi zaman, “Git biraz arkadaşlarınla dışarıda oyna.” mesajı vermeyi amaçlarken, kimi zaman üretkenliğinize ve verimliliğinize ket vuran acımasız bir şakacı olmaktan öteye gidemiyor. Neyse ki her iki ihtimale karşı kuşanabileceğiniz ve kullanabileceğiniz birden fazla internet hızlandırma yöntemi var. Paylaşacağımız internet hızlandırma yolları arasında bazısı cihaz, bazısı modem, bazısı da altyapı kaynaklı; ama hepsinin ortak bir yönü var ki, o da yavaş internet bağlantısı ızdırabına son verecek cinsten olması.
Sizi daha da sinirlendirme riskini göze alarak bu soruyu sormamız lazım: Acaba internetiniz gerçekten de yavaş mı? İnternet hızınızın standartların tam olarak neresinde kaldığını ölçümlemek için her şeyden önce bir internet hız testi yaptırmanız şart. Bunu tek bir tıkla şu güzide site ve benzeri ücretsiz kaynaklardan yapmanız mümkün. Bu test, size almanız gerekenden daha düşük bir oranda internet hizmeti alıp almadığınızı gösterecektir.
Coğrafi internet altyapısı bir yana; yavaş internet bağlantısının öncelikli sebebi genelde kötü performans veren bir modem oluyor. Eğer modeminiz, hali hazırda bağlı olduğunuz internet planına uygun bir modem değilse haliyle bağlantınızı yavaşlatacaktır. Modeminizin bant genişliği ne kadar yüksekse internet bağlantınız da o kadar hızlı ve güçlü olacaktır. İnternet hızlandırma yöntemleri arasında banko sayılabilecek modem özellikleri, internet sağlayıcınız tarafından kolaylıkla kontrol edilebilecek bir durum.
Modem ayarlarınızı, internet planınızı ve her ikisi arasındaki uyumu kontrol ettikten sonra yapmanız gereken ilk şey, internet hızlandırma çabalarınıza ket vurabilecek herhangi bir virüsün olup olmadığını kontrol etmek. Bazen bilgisayarınızda öyle virüsler yaşar ki, kaynaklarınızdan beslenerek yaptığınız her bir işleminin hızından çalarlar. Diğer internet hızlandırma yollarına başvurmadan önce bilgisayarınızda böyle bir parazit olup olmadığını kontrol etmekte ve ondan bir an önce kurtulmakta fayda var.
Eğer internetiniz bir telefon hattına bağlıysa ve bu hattan bir de sabit telefon bağlantısı alıyorsanız, hattınızda kaliteli bir switch olduğundan emin olmalısınız. Bu minik telefon/internet switch cihazı (switch box), telefondan gelen kablonuzu çoklayarak internet ve telefon olmak üzere iki ayrı bağlantı elde etmenizi sağlar ve hatların birbirine karışmasını engelleyerek kaliteli, pürüzsüz ve en önemlisi de hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanıza olanak sunar.
Wifi iyidir, hoştur; ancak kendisi de dahil maalesef hiçbir internet bağlantısı kablolu modem kadar hızlı olamaz. Eğer bir desktop PC kullanıcısıysanız ya da laptopunuzu çoğunlukla evde kullanmayı tercih ediyorsanız bir ethernet kablosu edinerek modemi doğrudan bilgisayarınıza takmanın yarattığı farkı görmemeniz mümkün değil. Standart Cat5 kablo yerine Cat6 kablo kullanmanız ise alanında uzman teknisyenlerin tavsiyesi.
Büyük bir ihtimalle pek çoğunuzda modemin bulunduğu alanda ya bir tablet, ya bir akıllı telefon ya da bir ses sistemi vardır, değil mi? Böyle bir ortam söz konusu ise bu cihazların kendi aralarında elektromanyetik kesişim oluşturma ihtimali çok yüksek. Bu gibi durumlarda hoparlörlerinizi başka bir odaya taşımanızda ve diğer elektronik cihazları da modem çapından kaldırmakta fayda var.
Kablolarınızın uzunluğu ve yapısı internet hızlandırma çabalarınızı olumsuz etkileyebilir. Eski telefon kablolarını, eski prizleri ve hatları yenileyerek daha kısa ve yeni sürüm kablolarla değiştirmeyi deneyin. Bu deneme genelde internet hızlandırma için oldukça etkili bir yöntem olabiliyor.
Bu maddeyi okuduktan sonra “Hadi canım sen de…” deme ihtimaliniz çok yüksek, ama bu yine de modemi kapatıp açmanın internet hızlandırma yöntemleri arasında en basit ve en etkili yöntemlerden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Kapattıktan sonra bir dakika sayım ve tekrar açın. Burada amaçlanan aslında bir “güç döngüsü” yaratarak internet hızınızı etkileyen bilumum problemleri resetleyerek ortadan kaldırmak. Modeminizi her kapatıp açtığınızda yeni bir IP adresi edinmiş olursunuz, böylece internet bağlantınızda bulunan tüm pürüzleri de ortadan kaldırmak kolaylaşır. Bununla birlikte biraz teknik bilgiye sahipseniz, modeminizin ayarlarını resetleyip yeni bir şifre oluşturmanız da işinize yarayabilir.
Router ya da modeminizin de kendine özel bir yazılımı mevcut, sizin de internet hızlandırma devrinden geri kalmamak için doğal olarak bu yazılımı düzenli olarak güncellemeniz gerekiyor. Modeminizin markasının resmi sitesine girerek gerekli ayarları, güncellemeleri ve iyileştirmeleri yapmanız mümkün.
Wifi bağlantınızın şifresiz olması durumunda internetinizi önüne gelen herkesin kullanabileceğini, kullanıcı sayısı artıkça da internet hızınızın yavaşlayacağını söylememize gerek yoktur herhalde, değil mi? Bununla birlikte herhangi bir şifrenizin olması Wifi hattınızın güvenli konumda olduğunu garantilemez. Basit ve kolay çözülebilir bir şifre maalesef aynı basitlik ve kolaylıkla çözülerek hacklenebilir ve internet bağlantınız başkaları tarafından paşa paşa kullanılır. Bu nedenle bağlantınızın güvenli, sağlam ve tahmin edilmesi zor bir şifreye sahip olduğundan emin olun.
Kablosuz bağlantı sağlayan bir modemin hızını ve sinyalini pek çok şey etkileyebilir; duvarlar, kapılar ve pencereler de buna dahil. Zayıf ve yavaş kablosuz internet bağlantısından şikayet ediyorsanız internet hızlandırmak için modeminizi düzenli olarak interneti kullandığınız odayı konumlandırmalı ve tercihen masa, kitaplık ya da dolap üstü gibi yüksek alanlara yerleştirmelisiniz.
Bilgisayarınızda olup da gizliden gizliye internet yiyen, ancak sizin hiç kullanmadığınız uygulama sayısını öğrendiğinizde gerçekten çok şaşıracaksınız. İnternet hızlandırma için dip köşe bir bilgisayar temizliği şart. Windows güncellemeleri, uyku modundayken bile internet kullanan Spotify gibi uygulamalar, sürekli online olma ihtiyacı duyan Skype gibi çevirimiçi konuşma uygulamaları ve buna benzer daha pek çok program, bant hızınızı ufak ufak kemiriyor olabilir. ALT+CTRL+DEL üçlüsünde bulunan Görev Yöneticisi (Task Manager) alanından kullanmadığınız ve ihtiyaç duymadığınız uygulamaları kapatabilir, bilgisayarınıza ve internet hızınıza derin bir nefes aldırabilirsiniz.
Eğer kalabalık bir sitede, apartmanda ya da mahallede ikamet ediyorsanız büyük bir ihtimalle komşularınız ile aynı sinyal alanını paylaşıyorsunuz demektir. Bu da doğru kanal tercihinin internet hızlandırma için önemli bir husus olduğu anlamına geliyor. Modeminizin genel ayarlarından kanal bant genişliği seçeneğinde bulunan opsiyonları takip ederek diğerlerine oranla daha az kullanılan bir kanal bularak bağlantınızı onun üzerinden sağlamanız mümkün.
Yavaş internet bağlantısı söz konusu olduğunda halk arasında ilk tavsiye edilen modemi kapatıp açmak, diğeri ile cache’i temizlemektir. İlk tavsiye gayet etkili olmakla birlikte bizim internet hızlandırma listemizde de kendine yer bulurken, maalesef aynı şeyi ikinci tavsiye için söyleyemeyeceğiz. Genel kanının aksine tarayıcı cache’i temizlemek interneti hızlandırmaz; yalnızca bilgisayarınızın hızlanmasına yardımcı olur, bunu yaparken de internet hızınızı yavaşlatma riski taşır. Neden mi? Çünkü cache’iniz, yani internet geçmişiniz, aslında bazı websitelerin statik olan bilgilerini içerisinde barındırır ve bu sitelere girdiğinizde o kısımların otomatik olarak açılmasını sağlar. Öte yandan sürekli cache temizlerseniz bilgisayarınız bu bilgileri her seferinde sıfırdan yüklemek zorunda kalacak, bu da internetinizin yavaşlamasına sebep olacaktır. Konusu açılmışken…
Tarayıcınızın özelleştirme ayarlarından Araçlar bölümüne tıklayın.
Buradan karşınıza çıkan “Tarama Verilerini Temizle” seçeneğine tıklayın. Bu pencereye CTRL+SHIFT+DEL kombinasyonunu kullanarak da kısayoldan ulaşmanız mümkün.
Karşınıza “Tarama Verilerini Temizleme” ekranı çıkacaktır. İlk seçenek temel cache temizliği görevini görür ve tarama geçmişinizle tarayıcının adres çubuğunda otomatik olarak tanımlanan bilgilerin silinmesini sağlar. İkinci seçenek “Beni Hatırla” özelliğini kullanarak kayıt olduğunuz pek çok sitedeki üyelik bilgilerinizi ve şifrelerinizi temizler. Üçüncü seçeneği de tıkladığınız takdirde tarayıcıda önbelleğe alınmış olan tüm görseller de silinir ve tarayıcı belleğinde yer açılmış olur. Bu özellik, görselleri cache’lenmiş sitelere tekrar girdiğinizde daha yavaş yüklenmelerine sebep olur.
Cache’iniz temiz, hayırlı olsun.
Domain Name System, yani DNS, internetin tellalı gibidir; sizi internette var olan her şeye bağlayan aracı bir sistemdir. Bu sistemin de iyi ve kötü performans gösteren versiyonları vardır. Eğer DNS sunucunuzun performansı ortalamanın altındaysa bu, internet hızınızı da etkileyecektir. Hatırlatalım; en iyi hizmeti sunan DNS sunucularını bulduktan sonra onlara geçmek biraz teknik destek gerektirebilir.
Gereksiz eklentiler, engellenmeyen pop-up’lar, Flash içerikler ve JavaScript reklamlar, aslında yavaş olmayan internet hızınızı yavaşlatıyormuş gibi görünen gizli düşmanlarınızdır; çünkü internet bağlantınızdan ziyade tarayıcınızı yavaşlatan ve ağır çalışmasına sebebiyet veren elementlerdir. Kullanmadığınız, ama kapatmaya kıyamadığınız o 7 sekmeyi kapattığınız zaman bile internet bağlantınızdaki olumlu değişimi hissedeceksiniz.