Akıllı telefonların şarjlarının ne kadar hızlı bittiği malum. Hele de sürekli internete bağlıysanız. İletişiminizin kopmaması için şarjınızın bitmemesi gerekiyor ama her yerde her zaman telefon şarj etmek mümkün değil. Bu durumda imdadınıza powerbank yetişiyor. Powerbank hakkında bilmeniz gerekenleri öğrenmek için okumaya devam.
1. Powerbank Nedir?
“Powerbank nedir?” sorusuna kısaca taşınabilir şarj cihazı ya da yedek şarj cihazı denilebilir. Ama günümüzdeki çeşitlilik göz önünde bulundurulursa bu tanım yeterli değil. Aslında kelimesi kelimesine güç bankası anlamına gelir. Telefonunuz veya başka elektronik cihazlarınız için ekstra veya dış batarya görevi görür.
2. Powerbank Türleri Nelerdir?
Bu cihazların üç türü vardır: – Evrensel powerbank: Bunların birçok rengi ve konfigürasyonu bulunur. Böylece, cihazınızın gereksinimlerine göre ayarlama yapabilirsiniz. Ayrıca, fiyat çeşitliliği de sunarlar. – Güneş enerjisi kullanan powerbank: Bunlarda hesap makineleri gibi güneş ışında şarj olmayı sağlayan fotovoltaik piller, yani güneş pilleri bulunur. Güneşle şarj olmaları uzun sürdüğü için genelde kabloyla da şarj edilebilirler. – Eski stil şarj kabı: Telefonunuzu içine telefon kılıfına yerleştirir gibi yerleştirirsiniz. Aslında kullanımı pratiktir ama her cihaza uymaz.
3. Menşei Nedir?
Piyasadaki taşınabilir şarj cihazlarının büyük çoğunluğu Çin’de yapılmıştır ama aklınızdaki “Çin malı” algısını silin çünkü bu alanda en iyileri yapıyorlar. Hatta üretimde o kadar öndeler ki birkaç yıl önce selde cihazlar su altında kaldığında dünya çapında fiyatları üç katına kadar fırlamıştı.
4. Nasıl Şarj Edilir?
Taşınabilir şarj cihazı kutularında şarj için küçük bir kablo da olur. Bunun bir ucunu telefona bir ucunu powerbank’e taktığınızda telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Telefonunuzun fişini çıkarıp bu kabloya takarak powerbank’inizi direkt elektrik kaynağından şarj edebilirsiniz.
5. mAh Nedir?
mAh, taşınabilir şarj cihazlarında göreceğiniz bir kısaltma. Açılımı mili amper saat. Powerbank’inizin kapasitesi mili amper saatle ölçülür. Lityum iyon pilli cihazlarda tipik voltaj 3,7 V’dir ama verim 5 V’ye kadar çıkabilir. O yüzden akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar veya powerbank’lerin üzerinde iki sayı görürüz.
6. Telefon Şarj Sağlığı Nedir?
Adı üstünde, telefonunuzun ne kadar sağlıklı olduğu anlamına gelir. Telefon şarj kapasiteniz gitgide düşer. O yüzden, bir telefonu yeni aldığımızda şarjı daha uzun süre dayanırken üç ila altı ay kullandıktan sonra daha az dayanmaya başlar. Şarjınızın daha az ya da çok dayanması telefon modellerine de bağlıdır.
7. PBC Nedir?
PBC’nin açılımı baskılı devre kartıdır. Bu kart, cihazın içindeki bütün işlem akışını kontrol eder. PBC ne kadar iyi kalitede olursa cihazınızın o kadar daha fazla şarj olabilir ve o kadar daha fazla dayanıklı olabilir. O yüzden, powerbank alırken PBC kalitesine dikkat etmelisiniz.
8. 18650 Piller ve Lityum Polimer Piller Arasındaki Fark Nedir?
– 18650 pillerin boyutları ve yönü sabittir. – 18650 piller daha fazla ısı üretir. – 18650 piller daha ucuzdur. – 18650 piller kendi kendine boşalma oranı yüksektir. – 18650 pillerin şarj dayanıklılığı hızlı düşer.
-Lityum polimer pillerin boyutları ve yönü esnektir. -Lityum polimer piller çok daha güvenlidir. -Lityum polimer piller daha pahalıdır. -Lityum polimer piller düşüktür. -Lityum polimer pillerin şarj kapasitesi daha dayanıklıdır.
9. Markalı ve Markasız Powerbank Arasındaki Fark Nedir?
Markalı olanlar genelde gerçek kapasitesinde satılır. Markasız olanlar ise genelde işaret kapasitesinde çalışır. Daha anlaşılır bir dille söylemek gerekirse, iyi bir powerbank’in mAh’ı, genel bir powerbank’ten çok daha düşük görünür ama telefonunuzu daha fazla şarj edebilir.
10. Markasız Olanlarının Patlayabileceği Doğru mu?
İster markalı olsun, ister markasız olsun, bataryası olan her şeyin patlama ihtimali vardır. Ama bu cihazların patlama ihtimalleri %0’a yakındır. O kadar tehlikeli bir alet olsalardı muhtemelen bu kadar kolaylıkla satılmalarına izin verilmezdi.
11. Powerbank Fiyatları Ne Kadar?
Powerbank fiyatları; markalarına, kapasitelerine ve pil türüne göre ucuzdan pahalıya kadar değişkenlik gösterir. Yukarıdaki bilgilerin ışığında artık fiyat ve performans oranını karşılaştırabilirsiniz.