Söz konusu oyun konsolları olduğu zaman PlayStation‘ın eline kimsenin su dökemediği kesin. Geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüğü PS4 ve hemen ardından gelen PS4 PRO ile oyun severlerin yoğun ilgisini toplamış bulunuyor. Tabii ki bu iki makine arasında profesyonel gözle bir karşılaştırma yapma görevini biz üstlendik. Sony Playstation 4 ve PS4 Pro arasındaki en göze çarpan farklar neler, gelin birlikte bakalım.
PS4 vs. PS4 Pro: Rakamlarla Konuşalım
PS4 Pro’nun grafik işlemcisi (GPU), PS4’ün grafik işlemcisinden yaklaşık iki kat daha güçlü. Bununla birlikte PS4 Pro, orijinal PS4’ün 1.84 teraflopluk hızına kıyasla çok daha yüksek bir hıza sahip: Tam olarak 4.2 teraflop kadar. (Teraflop birimini arabalardaki beygir gücünün bilgisayara uyarlanmış hali olarak düşünebilirsiniz.) Her iki oyun konsolu da aynı oranda hafızaya sahip. Her ne kadar her ikisinin de 8GB GDDR5’lik hafızası olsa da PS4 Pro, performansı iyileştirmek için bu hafızayı daha hızlı şekilde çalıştırabilme potansiyeline sahip. Pro’nun aynı zamanda Netflix gibi oyunlar ile ilgili olmayan aplikasyonlara harcayabileceği ekstradan 1 GB hafızası daha var. Bu da bu uygulamaların oyun hafızasından yemeyeceği ve uygulamalar arasında daha hızlı geçiş yapılabileceği anlamına geliyor.
PS4 vs. PS4 Pro: Grafikler
Tabii ki söz konusu grafik deneyimi olduğu zaman her iki oyun konsolunda da durum oyundan oyuna ve tabii ki konsolu bağladığınız ekrana göre değişebiliyor. Eğer 4K destekli bir televizyona sahipseniz oynadığınız oyunun çözünürlüğünü de ona uygun şekilde yükseltmeniz mümkün. Bununla birlikte bu tip bir çözünürlük artışını PS4 Pro’nun güçlü GPU’sunun daha rahat kaldıracağını da belirtmekte fayda var. Bu sayede daha gerçekçi grafiklere ve daha pürüzsüz bir oyun performansına sahip olacağınızı söylemek mümkün.
PS4
PS4 Pro
Her iki oyun konsolu arasındaki grafik farklılıklarını ölçümlemenin en iyi yolu, sabit görseller kullanmaktır. Yukarıdaki iki görsel karşılaştırmasında özellikle ışıklandırma konusunda çok net bir fark görüldüğünü siz de hissedeceksiniz. PS4 versiyonundaki görselde daha düz ve basit yapılar hakimken PS4 Pro’nun görüntüsünde daha keskin, gerçekçi ve dolgun hatlar söz konusu.
PS4 vs. PS4 Pro: HDR Nedir, Nasıl Bir Fark Yaratır?
Açılımı High Dynamic Range, yani Yüksek Dinamik Aralık olan HDR, temelde bir görseldeki elementlerin daha parlak, daha renkli ve daha gerçekçi görünmesini sağlayan bir etmendir. Televizyon ekranlarının potansiyellerinin tamamını kullanabilmelerini amaçlayan HDR, pratikte daha yüksek parlaklık dorukları ve daha dinamik renk ve renk geçişlerini temsil ediyor. PS4’ün HDR özelliği adeta gerçek hayattan grafik ve görsellere sahip olan oyunlar eşliğinde oyun oynamanıza ve tamamiyle oyunun içine girmenize vesile oluyor.
PS4 Pro Kullanabilmem İçin 4K HDR Televizyonumun Olması Şart Mı?
Tabii ki hayır; ancak satın aldığınız oyun konsolunun ful performans göstermesini istiyorsanız, onu bu tür bir televizyonda çalıştırmanızı şiddetle öneririz. Özellikle orijinal PS4 ile karşılaştırıldığında öne çıkan özelliklerinin HDR, 4K ve yüksek GPU olduğunu göz önünde bulundurursak, PS4 Pro’yu standart bir TV ekranında harcamak yazık olur diye düşünmüyor değiliz. Hatta eğer hali hazırda bir PS4 kullanıcısıysanız ve 4K televizyona sahip değilseniz, PS4 Pro’ya geçmeniz için erken olduğunu söylememiz mümkün.
PS4 vs. PS4 Pro: Ebatlar
Söz konusu PS4 ile PS4 Pro arasındaki boyut karşılaştırması olduğu zaman arada gözle görülür bir fark olduğunu söylemek mümkün. Eğer yer ve alan sizin için bir sıkıntı oluşturuyorsa bu iki makine arasında PS4’ün büyük avantajı var diyebiliriz.
Orijinal PS4: 27.5 x 30.5 x 5.3cm
PS4 Pro: 29.5 x 32.7 x 5.5cm
Her ne kadar bu şekilde yazılı olarak ifade edildiğinde çok büyük bir fark yokmuş gibi görünse de PS4 Pro’nun PS4 Slim modelinden hacimsel olarak yüzde 78 oranında daha büyük olduğunu da es geçmemek lazım.
PS4 vs. PS4 Pro: Oyunlar
Öncelikle hemen belirtelim: Sadece PS4 Pro’ya özel bir oyun diye bir şey yok. Sony, PS4 üzerinde oynanabilen tüm oyunların aynı şekilde PS4 Pro üzerinde de oynanabilmesini özellikle sağlamış. Bununla birlikte bazı oyunların PS4 Pro üzerinde geliştirilmiş grafikler ve daha iyi performans eşliğinde çalıştığını da söylemekte fayda var; Resident Evil 7, The Last Guardian, The Last of US Remastered ve Watch Dogs 2 gibi.
PS4 vs. PS4 Pro Karşılaştırması: Sonuç
Sonuç olarak söyleyebileceğimiz en önemli nokta şu: Hali hazırda PS4 kullanıcısıysanız ve 1080p 4K bir televizyona sahip değilseniz, PS4 Pro’ya geçiş yapmanızın pek bir anlamı yok. Öte yandan eğer televizyonunuzu da 4K’ya transfer etmeyi planlıyorsanız, üstüne biraz daha koyup PS4’ünüzü PS4 Pro ile değiştirmenin avantajını göreceğinizden eminiz. Eğer evinizde herhangi bir oyun konsolu yoksa tabii ki doğrudan başlangıcı PS4 Pro ile yapmanızı tavsiye ederiz; 4K TV’niz olmasa bile kendisi size PS4 ile kıyasla çok daha yüksek performans verecektir.