Programlama aslında geniş bir skala da yer alan bir terim. Elimizde tuttuğumuz telefonlardan çamaşır makinelerine içerisinde otomasyon olan her şey programlama sonucunda elde edilir. Çağımız programlama çağı dersek herhangi bir yanlış olmaz.
Yazılım öğrenme yoluna yeni adım atanların sıkça sorduğu sorulardan birisi de “hangi programlama dilini öğrenmeliyim?” genel olarak programlama diline para kazanma amacı ile giriliyor. Bu süreçte hızlı ve kolay öğrenilmesi de isteniyor. İşte programlamaya yeni başlayacaklara göre kolay ve öğrenmesi hızlı olan 5 programlama dili!
Programlama dilleri arasında adını duyma olasılığınızın en çok olduğu programlama dillerinden birisi de Python programlama dilidir. Python programlama dili yalın ve kolay öğrenilebilmesi yönünden bazı okullarda temel kodlama eğitimi olarak verilmekte. Ücretsiz, sadece ve açık kaynak olduğu için ticari amaçlarda da para ödemeden kodlama yapmak amacı ile tercih edilebiliyor.
80’li yıllarda oraya çıkan ve hala aktif bir şekilde kullanılan programlama dillerinin başlarında Python programlama dili bulunuyor. Nesne yönlenmeli diller arasında kendine yer bulan Python, Betik yani yüksek seviyeli programlama dili olarak dünyada en çok rağbet görenler arasında.
Öğrenme amacı ile girdiğiniz bu dilde kaynaklar oldukça fazla. Hem Türkçe hem de İngilizce olarak her konuda kaynak bulabilmeniz açısından öğrenilme şansı en yüksek dillerden birsi. Google ve NASA tarafından kullanılan diller arasında yer alıyor. Sadece Google ve NASA değil, aktif olarak kullandığımız Instagram ve Pinterest üzerinde de kullanılıyor. Instagram ve Pinterest web sitelerinin kullandığı Django kütüphanesi Python programlama dili ile hazırlanmıştır.
Programlamaya yeni başlayanlara önerilen programlama dilleri arasında Ruby’de bulunuyor. Python gibi basit yapıda olan Ruby programlama dili genel olarak Mobil ve Web programları yapma amacı ile kullanılıyor. Basit ve nesne yönelimli programlama dili olan Ruby, pek çok internet sitesinin hayata geçmesine olanak sağlıyor.
Ruby programlama dili ile hazırlanan ve şu anda bile hala en üst sıralarda yer alan bazı web siteleri: Facebook, Twitter GitHub, Airbnb, Shopify, Bloomberg, Hulu ve Slideshare. Genel olarak Back-end geliştirme alanlarında kullanılan Ruby programlama dili hakkında internet üzerinde Türkçe ve İngilizce öğrenme kaynaklarını bulmak oldukça kolay. Ruby, diğer programlama dillerinde olduğu gibi ezber gerektiren bir programlama dili değil. Programlama diline yeni başlayanlara öneriler arasında yer alıyor. İş bulumu açısından maalesef bu dil için Türkiye’de rağbet yok. Geçtiğimiz sene Facebook bünyesine Ruby bilen 100+ yazılımcı dahil etmişti.
Programlamaya yeni başlayanlara önerilebilecek bir diğer programlama dili ise JavaScript. Java ve JavaScript birbirleri ile sıkça karıştırılan programlama dillerinden. Her ne kadar isimlerinde benzerlikler olsa da Java ve JavaScript arasında farklar mevcut. JavaScript genellikle Front-End kodlama amaçlı kullanılan bir dil. Java bir yazılım dili iken JavaScript internet sitelerinin ve oyunların oluşumunda kullanılan görsel ağırlıklı kodlama dilidir.
Dinamik ve yönlenmeli dile sahip olan JavaScript C Programlama dilinin de kullandığı söz dizimini kullanıyor. Yani Syntax söz dizgini JavaScript programlama dilinde de mevcut. JavaScript her platformda çalışabilen kodlara sahip. Çalışma prensibi olarak tek sayfa kodlama ile de çalışma yeteneklerinde sahip. İlerleyeceğiniz alan genel olarak Web kodlaması olacaksa tercih edilebilecek dillerden birisi kesinlikle JavaScript olmalı. JavaScript dilinin eğitimi Youtube ve Udemy üzerinden bulabilmekte. Kaynak olarak oldukça gelişmiş diller arasında bulunan bu programlama dilinin eğitim setlerini ücretsiz bir şekilde bulabilmeniz mümkün.
Programlamaya yeni başlayanların tercih edebileceği bir diğer dil ise Java yazılım dilidir. Bir önceki başlıkta bu yazılım dilinin JavaScript ile oldukça fazla karıştırıldığını söylemiştik. Java yazılım dili ilk olarak 1995 yılında ortaya çıktı. Çıktığı ilk zamanlarda sloganı “Bir kere yaz her yerde kullan” olmuştu. Sınıf tabanlı ve nesne yönelimli diller arasında yer alan Java, her platform ile uyumu olması adına tasarlanmıştır. 1995 Yılında denildiği gibi halen bir kere yazılıyor ve her yerde kullanılıyor.
Java, günümüzde Android uygulamalar, Masaüstü uygulamalar, Oyunlar ve bazı Back-End kodlamaları için kullanılıyor. Yazılım ile uğraşanlar genellikle Java’nın JavaScript, Ruby ve Python’a göre öğrenilmesinin daha zor olduğunu söylüyor. Ancak tüm bunlara rağmen öğrenildiği zaman tek bir kodlama dili ile her platforma yazılım ürettirebilecek tek dil Java kodlama dili.
Özellikle Android alanında kodlama öğrenmek isteyen kişilerin tercih edebileceği kodlama dillerinden birisi olan Java programlama dilini öğrenmek için internette sınırsız kaynak bulmak mümkün. Java programlama dilinin kaynakları hem Türkçe hem İngilizce olmak üzere eşit şekilde var. Yani bu programlama diline giriş yapacaksanız kaynaksız kalma ihtimaliniz bulunmuyor.
Programlamaya yeni başlayanların tercih edebileceği bir diğer dil ise C dili. C dili Masaüstü programlama dilleri arasında önce çıkan diller arasında yer alıyor. Pek çok programlama dilinin oluşmasında temel yapı taşı olarak da bilinen C dili. C++ gibi yazılım dillerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. C dilini öğrenmeniz halinde diğer programlama dilleri sizlere “Çerez” niteliğinde gelecektir.
Programlama dillerinin oluşumunda büyük rol oynayan C dili, diğer programlama dillerine benze “r” kodlama düzenine sahiptir. C ve C++ dillerini öğrenmek Yazılımcılara göre diğer programlama dillerine göre daha zor. Zor olmasının ana sebeplerinden birisi de çok kollu olması.
Zor olan diller arasında da yer alan C dilinin öğrenilmesindeki ısrar dilin öğrenilmesinden sonra diğer programlama dillerinin kolay gelmesi. Temel olarak diğer kodlama dillerinin toplaması gibi gözüken C dili. Öğrenildiği zaman Java, Python, Ruby, JavaScript gibi programlama dillerinin öğrenilmesini kolaylaştırıyor.
C++ İse nesne yönelimli programlama dilleri arasında yer alıyor. Günümüzde halen aktif olarak kullanılan C++ dili Oyun motorları geliştirmekte, Masaüstü programları geliştirmekte ve Web uygulamaları geliştirmekte kullanılıyor. C++ Programlama dilleri ile yazılmış ve oldukça popüler olan sistemler arasında Adobe, Amazon, PayPal ve Chrome’da bulunuyor.
C ve C++ Programlama dilleri kaynak olarak en zengin kaynaklara sahip yazılım dilleri arasında yer alıyor. Türkçe ve İngilizce olmak üzere her alanda kaynakları bulunabilen ücretsiz dillerden birsi. Youtube ve Udemy platformları üzerinde binlerce ücretsiz eğitim seti yer almakta. Eğitim setinin yanı sıra programlama Forumlarında en çok konuşulan diller arasında kendine yer bulmakta.