X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

İnşaat Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

AnasayfaYazılarGenel Makalelerİnşaat Mühendislerinin Bilmesi Gere...

İnşaat Mühendisliğinde kullanılan birçok program vardır. Teknolojik Devrim nedeniyle, İnşaat Mühendisliği ihtiyaçlarına hizmet eden yazılım sayısı artmaktadır. İşte tüm dünyada birçok İnşaat Mühendisi tarafından fahiş şekilde kullanılan yazılımın bir listesi. Sıralamadan bağımsız olarak, bu 10 yazılım İnşaat projelerinde çok yararlıdır.

Ulaştırma Mühendisliği, Yapısal Tasarım, Yer Ölçümü, Jeo-teknoloji Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, İnşaat planlama gibi çeşitli alt disiplinler olmasına rağmen, genel olarak kullanılan kapsamlı liste yazılımının bir listesi.

1) AUTOCAD (Taslak Hazırlama için)

AUTOCAD, Autodesk tarafından geliştirilen inşaat projelerinin hazırlanması ve dokümantasyonu için temel programlardan biridir. Bu yazılım kullanımını hemen hemen tüm yapısal tasarım danışmanlığı ve özellikle Hindistan’daki firmalarda görebilirsiniz. AUTOCAD 3D versiyonu 3D Modelleme için de mevcuttur.

2) STAAD PRO (Tasarım ve Analiz için)

Bir yapının tasarlanması ve analizi söz konusu olduğunda, STAAD PRO inşaat alanında birçok profesyonel tarafından tercih edilen bir programdır.

STAAD Pro, esnek modelleme ortamı, gelişmiş menfezler, menfezler, petro kimya tesisleri, tüneller, köprüler, kazıklar ve daha pek çok yapının çelik, beton, ahşap, alüminyum ve soğuk şekillendirilmiş çelik tasarımı için birçok mühendisin tercihidir.

3) PRIMAVERA (İnşaat Yönetimi için)

Primavera bir inşaat Planlama ve Çizelgeleme programıdır. Tüm Planlama ve planlama profesyonellerinin neredeyse yüzde 70’inden fazlası tarafından tercih edilmektedir. MS Office, MS PROJECT adında benzer yazılımlar da sunmaktadır.

4) REVIT (Bina Bilgi Modellemesi için)

Bina Bilgi Modellemesi, 21. yüzyılın büyük altyapı projelerine yardımcı olan en büyük yeniliklerinden biri olarak adlandırılabilir. BIM (Bina Bilgi Modellemesi) mimari, mühendislik ve inşaat (AEC) profesyonellerine binaları ve altyapıyı daha verimli bir şekilde planlamak, tasarlamak, inşa etmek ve yönetmek için iç görü ve araçlar sağlayan akıllı bir 3D model tabanlı süreçtir.

5) ETABS (Tasarım ve Analiz için)

ETABS, binaların yapısal analizi ve tasarımı için nihai entegre yazılım paketidir. 40 yıllık sürekli araştırma ve geliştirmeyi içeren bu en yeni ETABS, eşsiz 3D nesne tabanlı modelleme ve görselleştirme araçları, inanılmaz derecede hızlı doğrusal ve doğrusal olmayan analitik güç, çok çeşitli malzemeler için sofistike ve kapsamlı tasarım özellikleri ve kapsamlı grafik ekranlar, raporlar ve kullanıcıların analiz ve tasarım sonuçlarını hızlı ve kolay bir şekilde deşifre etmesini ve anlamasını sağlayan şematik çizimler içerir.

6) SAP 2000 (Tasarım ve Analiz için)

SAP 2000, yapıların tasarımı ve analizi için kullanılabilen başka bir programdır. Birçok yapısal firmada da kullanılır. SAP 2000, yeni bir modeli hızlı bir şekilde başlatmak için çok çeşitli şablonlara sahiptir. SAP2000,bazı yapı türleri için parametrik şablonlar içerir: Basit Kirişler, 3D Kafesler, 3D Çerçeveler, Depolama Gemileri, Merdivenler, Baraj Yapıları ve Borular.

7) MS EXCEL (Veri Toplama ve Tablolama için)

Microsoft Excel, Microsoft tarafından geliştirilmiş bir elektronik tablodur. Hesaplama, grafik araçları, pivot tablolar ve Visual Basic for Applications adlı bir makro programlama dili içerir. Bu platformlar için, özellikle 1993’teki sürüm 5’ten beri çok yaygın olarak uygulanan bir e-tablo olmuştur. Veri Toplama, Anketler, Analiz ve Tasarım için İnşaat Mühendisliği’nde yaygın olarak kullanılmaktadır.

8) ARCGIS (Ölçme Bilgisi için)

ArcGIS, Coğrafi Bilgi Sisteminde kullanılan bir yazılımdır. Tematik Haritalar oluşturmada yardımcı olur. ArcGIS for Desktop, konum farkındalığının avantajını gerçekleştirmenin anahtarıdır. Verileri toplayıp yönetmeyi, profesyonel haritalar oluşturmayı, geleneksel ve gelişmiş mekansal analizler yapmayı sağlayan ve gerçek sorunları çözmeye yarayan bir programdır.

9) 3DS Max (Modelleme için)

3DS Max, görseller oluşturmak için kullanılan bir animasyon programıdır. Esas olarak iç tasarım ve görsel grafikler için kullanılan modelleme ve oluşturma yazılımıdır. Bu yazılım Autodesk tarafından geliştirilmiştir. 3DS Max, gelişmiş eklenti desteği, kolay kullanımı ve güçlü modelleme kabiliyeti ile birçok mühendis tarafından tercih edilen ve yaygın kullanılan bir uygulamadır.

10) MX Road (Yol tasarımı ve analizi için)

MX Road, yol tasarımında kullanılan bir yazılımdır. MXROAD, tasarım kalitesini artırmak için 3D modelleme teknolojisini geleneksel iş akışlarıyla birleştirir. Bazı iş akışları:

  • Tüm saha veri tipleri için anket ve veri toplama
  • Karayollarının ve koridorların dinamik, etkileşimli 3D modellemesi
  • Arazi modellemesi ve analizi
  • Etkileşimli koordinat geometrisi
  • Profiller ve kesitler
  • Geometrik tasarım
  • Regresyon analizi
Makalemizle iİlgili Görüşlerini Belirtebilirsin


Bir Sorunuz mu Var?

Sorularınızı cevaplamayı bekleyen muhteşem bir ekibimiz var.
Bize Ulaşın.