Ortam Bilgi İşlemi (Ambient Computing), yeni teknoloji terimlerinden biridir. Son birkaç yıldır teknoloji şirketleri, bilgi işlem platformlarını günlük hayatımıza entegre etmeye çalışıyor. Hayatımızın her alanında bizler farkında olmasak da bu teknolojiden faydalanacağımız anlamına gelen bir sistemdir.
Ortam Bilgi İşlemi (Ambient Computing) Nedir?
“Ambient Computing – Ortam bilgi işlem” olarak adlandırılan bu teknolojiler, herhangi bir komut olmadan hesaplamalar gerçekleştirir. Ambient “ortam” anlamına gelmektedir. Buradan yola çıkarak anlayabiliriz ki bu cihazlar çevrenize o kadar entegre olacaktır ki farkında bile olmayacaksınız. Size olağan gelen herşey bu teknolojilerden oluşacaktır. Bu teknoloji, akıllı telefonlar ve akıllı saatlerden çok farklı bir teknolojidir.
Ortam Bilgi İşlemi (Ambient Computing) teknolojisi, hiç bir manuel işlem yapmadan, insanın ortamla buluşmasına göre kendini ayarlayan cihazlarla donatılmış bir dünya.
Ortam bilgi işleminin amacı, insanla bilgisayar arasındaki sürtünmeyi ortadan kaldırmaktır. Cihazları aktif olarak ayarlamak veya onlarla etkileşim kurmak yerine çevrenizle etkileşime göre cihazlar işlemlerinize yanıt verir. Örneğin, bir ortam akıllı termostatlı cihaz, oda sıcaklığını ayarlamak için insanın odaya girdiği anda ortamda oluşan etkileşime göre sıcaklığını ayarlaması.
Ortam Bilgi İşlemi (Ambient Computing) Nasıl Çalışır?
Ortam bilgi işlemi, görevini yerine getirmek için sensörlerle hareket izleme, Nesnelerin İnterneti (IOT), konuşma tanıma, giyilebilir cihazlar ve yapay zeka gibi çeşitli teknolojilerin bir araya gelmesiyle kullanılan bir teknolojidir.
Ortam bilgi işlem tesknolojisi, herşeyi kendisi algılayarak otomatik yapar. Siz o teknolojinin varlığından haberdar olsanız da olmasanız da ortamın etkileşimine göre sensörler devreye girer ve ilgili cihazlar harekete geçerek üzereine düşen görevi yapar.
Nesnelerin İnterneti (IoT), birbirlerine veri aktarmalarına izin veren nesneler arasındaki ağı ifade eder. Farklı cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlar. Akıllı telefonunuz ışıklarınıza bağlanır, ışık sensörü çalar saatinize bağlanır vb. Yapay zeka ve IoT teknolojisinin bir araya gelmesiyle bu cihazlar davranışlarınıza göre kendilerini şekillendirebilir. Örnek olarak; Oturma odasına girer girmez, bir oda sensörü varlığınızı algılayabilir ve hoparlörleriniz size günün haberlerini okumaya başlayabilir.