Termal Kamera, bizim günlük hayatta kullandığımız kameraların ışıktan aldığı görüntüyü ısıdan alır. İlk olarak gece görüş sistemlerinde ve askeri alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Teknolojinin hayatımızda kapladığı alanın artmasıyla birlikte bu cihazlar da endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde en çok kullanıldığı yer ise mühendislik uygulamalarıdır.
Bu cihazalar gözle görülmeyen kızılötesi ışınlarının etrafa yaydıkları ısı enerjisini görüntülemeyi sağlar. Nesneler -273 ya da daha üzeri derece olduğunda, termal enerji (ısı) yaymaya başlar. Termal kamera enerji üretiminde ve dağıtımında oldukça önemlidir. Gözle bakıldığında normal görülen fakat bu cihazla bakıldığında ciddi sonuçlar doğurabilecek problemlere erken müdahaleyi sağlar. Isı yayan nesnelerin ısı değişimleri gözle görülemediği için bu cihaz sayesinde santrallerde meydana gelebilecek arızalar önlenir.
Termal Kameralar Nasıl Çalışır?
Termal kamera görüntüyü ısıdan aldığı için ekrana yansıyan görüntü de uzmanı olmayan kişilerin ayırt edebileceği bir görüntü değildir. Bu kameranın çektiği fotoğrafta açık renkler sıcak bölgeleri, koyu renkler ise soğuk bölgeleri gösterir. Mavi en soğuk bölgeyi gösterirken, sarı ise en sıcak bölgeyi gösterir. Ortamın sıcaklık değerine göre maviden sarıya geçerken de kırmızı renk görünür.
Termal Kameralar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Elektrik santrallerimiz yılın her günü 24 saat boyunca kesintisiz çalışmaktadır. Küçücük herhangi bir problem çok büyük bir alanı elektriksiz bırakabilir, sistemi durdurabilir. Kullanılan termal kameralar sayesinde problem hızlıca belirlenip gerekli işlemler yapılır ve zayiatın önüne geçilir. Bu cihazların günümüzde en çok kullanıldığı alanlar şu şekildedir:
- Elektrik sektöründe; elektrik akımı sırasında oluşan ısı yoğunluğunda, kablo bağlantı problemlerinin tespitinde kullanılır.
- İnşaat sektöründe; çelik yapılarda oluşan metal yorgunluğunun tespit edilmesinde, sıvanın altında oluşan nem ve küfü tespit etmede, konutların enerji oranının ölçülmesinde kullanılır.
- Endüstriyel sektörde; motorların ve döner parçaların yağlanmamasından dolayı oluşan sürtünmenin meydana getirdiği hasarların tespit edilmesinde kullanılır.
- Kaçak su oluşumunda hatanın nerden kaynaklandığının tespit edilmesinde kullanılır.
- İtfaiyecilik alanında dumanların arasından insanları görebilmek için ve yangının başlangıç noktasını tespit edebilmek için kullanılır.
- Tıp alanında ise yüksek ateşli hastalıkların tespit edilmesinde kullanılır.
Termal kameralar ile sıcaklıkları ölçmek ve algılayabilmek için elektronik optik cihazlarda kullanılır. Bu cihazlar, canlıların vücutlarından yaydıkları enerji ile onları görmeyi sağlar. Kısaca vücut ısılarından yola çıkarak yeri tespit eder. Bu cihazlar aynı zamanda analiz yazılımlarına da sahiptir. Bu yazılımlar sayesinde bütün materyallerin kızılötesi yayılımları bulunur. Her objenin kendisine ait ısı yayımı vardır. Buna emissivity denir. Emissivity 0 ile 1 arasında değişkenlik gösterir. Eğer nesne siyahsa emissivity 1’dir, siyah hariç başka bir renk ise 1’in altındadır.
Bu cihazlar hayatımıza giren birçok teknolojik ürün gibi yaşamımızı daha kolay hale getiriyor. Özellikle elektrik sektöründe çalışan insanların yaşamını daha güvenli kılıyor. Tüm bunların yanı sıra konutların, iş yerlerinin, okulların, hastanelerin güvenliğini sağlıyor, oluşabilecek problemlere kısa sürede müdahale ediyor. Metro, marmaray gibi özellikle günde binlerce yolcu taşıyan yer altı toplu taşıma araçlarımız vardır. Bu araçlarda problem yaşanmaması, binlerce insanın mağdur olmaması için termal kameralar aktif olarak kullanılıyor.