X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X
X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

Türkiye’nin fiber haritası eksikleri ortaya çıkardı

AnasayfaYazılarGenel MakalelerTürkiye’nin fiber haritası eksikler...

5G teknolojisi, 2020 yılında hayatımıza girecek. Şimdilik tüm çalışmaların devam ettiği teknolojide önemli olan detaylardan biri de fiber altyapısı. 5G teknolojisine daha da yaklaştıkça fiber altyapı da önem kazanıyor. Bu doğrultuda altyapının ne durumda olduğu sorusu, Türkiye’nin fiber haritası ile netlik kazandı.

Türkiye’nin fiber haritası çıkarıldı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından çıkarılan Türkiye’nin fiber haritası paylaşıldı. Söz konusu haritada özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yeni yatırımların hızla yapılmasının gerekli olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu şehirlerde nüfusun göz önüne almak gerekiyor.

Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) Sektör Verileri Raporu’nda Türkiye genelinde fiber altyapının uzunluğu (hem omurga hem erişim) toplam 355.028 km olarak hesaplanıyor. Türk Telekom’un fiber altyapısı 282.022 kilometre iken, alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu 73.006 kilometre olarak kaydedildi. Bu fiber altyapının 124.954 km’si omurga (şehirlerarası), 157.068 km’si ise erişim (şehir içi) amaçlı kullanılıyor.

Türkiye’nin fiber haritası ile birlikte İstanbul’da kişi başına düşen fiber altyapı oranı da ortaya çıktı; 3,1 metre.

Rapora göre çok sayıda şehirde fiber altyapının yok denecek kadar az olduğu açıklandı. Fiber altyapının yaygın olduğu illerde ise nüfus dikkate alındığında, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun oldukça düşük oranlarda olduğu ortaya çıktı.

Buna bir örnek vermek gerekirse,

15 milyondan fazla nüfusa sahip olan İstanbul’da erişim (şehir içi) için kullanılan 47.421 km fiber altyapı ağı bulunuyor. Bu rakamlar dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda İstanbul’da kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun sadece 3,1 m olduğu karşımıza çıkıyor.

Aynı şekilde Ankara’da kişi başına düşen fiber altyapı oranı 4,3 metre olarak açıklandı.

Gelişmiş internet altyapısına sahip olan Stockholm’ün örnek gösterildiği raporda; 2 milyonu aşkın bir nüfusa sahip şehirde 1.800.000 km fiber altyapı uzunluğu bulunduğu ve kişi başına düşen fiber altyapı uzunluk oranının 770 m olduğu vurgulanıyor. Raporda ayrıca Türkiye’de nüfus oranıyla Stockholm’e yakın bir seviyede olan Antalya karşılaştırılıyor ve erişim için kullanılan fiber altyapı uzunluğunun 11.166 km olduğu Antalya’da kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğunun 4,6 m olarak hesaplandığına değiniliyor.

Antalya ve Stockholm örneğine baktığımızda ortaya çıkan sonuç ise Türkiye’deki fiber altyapının en az 200 kat daha artırılması gerektiği.

Türkiye’nin fiber haritası üzerinde dikkat çeken diğer şehirler ise aşağıdaki gibi sıralanıyor;

Bursa: 2.994.521 kişilik nüfusa sahip Bursa’nın fiber altyapı uzunluğu 9. 959 km, kişi başına düşen fiber altyapı uzunluğu ise; 3,3 m.

Antalya: 2.426.356 kişilik nüfusuyla Antalya’nın fiber altyapı uzunluğu 11.166 km ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 4,6 m.

Adana: 2.220.125 kişilik nüfusuyla Adana’nın fiber altyapı uzunluğu 8.235 km ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 3,7 m.

Konya: 9.057 km’lik fiber altyapı uzunluğu bulunan Konya 2 milyon 205 bini aşkın bir nüfusa sahip ve şehirde kişi başına 4,1 m fiber altyapı düşüyor.

Şanlıurfa: 4.406 km fiber altyapı uzunluğuna sahip Şanlıurfa’nın nüfusu 2 milyona yaklaşıyor. Şehirde kişi başına 2,1 metre fiber altyapı düşüyor.

Gaziantep: 2 milyonu aşkın nüfusu bulunan ve 5.668 km fiber altyapı uzunluğuna sahip ve kişi başına düşen fiber altyapı oranı 2,7.

Kocaeli: 1.906.391 kişilik nüfusa sahip olan Kocaeli de ise 6.987 km fiber altyapı bulunuyor, kişi başına düşen fiber altyapı oranı ise 3,6 metre.

Makalemizle iİlgili Görüşlerini Belirtebilirsin


Bir Sorunuz mu Var?

Sorularınızı cevaplamayı bekleyen muhteşem bir ekibimiz var.
Bize Ulaşın.